X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE poszukuje alternatywnych źródeł białka dla żywności i pasz

Niniejsze badanie ocenia obecny stan i przyszłe perspektywy produkcji białka, koncentrując się na konwencjonalnych i alternatywnych źródłach białka dla żywności i pasz.

21 maj 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Podczas gdy prognozy wskazują na zwiększone zapotrzebowanie na konwencjonalne białko do 2050 r. (+57% dla mięsa), zmiany klimatu wymagają zbadania nieliniowych scenariuszy i potencjału alternatywnych białek w globalnym i unijnym bilansie białkowym. W tym kontekście cztery źródła alternatywnych białek - algi, owady, fermentacja mikrobiologiczna i mięso z hodowli laboratoryjnych - są oceniane poprzez porównanie ich z konwencjonalnymi źródłami, które mogą zastąpić, pod względem ich względnego zapotrzebowania na energię, wpływu na środowisko, zawartości składników odżywczych i ich potencjału do wykorzystania jako substytutów konwencjonalnych białek w żywności i paszach w UE.

Całkowita konsumpcja białek alternatywnych w 2020 r. (w tym alternatyw roślinnych) wyniosła 13 mln ton metrycznych, co stanowi około 2% rynku białek zwierzęcych. Szacuje się, że do 2035 r. białka alternatywne będą stanowić 11% globalnego rynku białek spożywczych, przy czym w tym okresie dominować będą alternatywy roślinne.

Szacunki przewidują, że algi mogą potencjalnie zastąpić do jednej trzeciej mączki sojowej w dietach dla świń i drobiu, a mączka owadzia może zastąpić 10% konwencjonalnego białka w tych dietach.

Zbadano również obecny poziom działalności badawczo-rozwojowej, gotowość technologiczną i handlową oraz zdolności przemysłowe wspomnianych alternatyw w UE.

W badaniu przeanalizowano przeszkody regulacyjne i techniczne oraz możliwości rozwoju alternatywnych białek w Europie. Wspólne bariery obejmują potrzebę optymalizacji technologii przetwarzania, rozszerzenia możliwości przetwarzania i produkcji, zmniejszenia nakładów i kosztów, ograniczenia infrastruktury oraz poruszania się po złożonych przepisach i barierach legislacyjnych.

Wreszcie, raport identyfikuje opcje polityczne, które pomogą zwiększyć skalę rozwoju i produkcji alternatywnych białek w UE. Proponowane interwencje obejmują ukierunkowane finansowanie badań w celu rozwoju technologii i uzupełnienia luk w wiedzy, inwestycje polityki przemysłowej w infrastrukturę i zakłady przetwórcze, uwzględnienie kwestii środowiskowych w procesach zatwierdzania przepisów oraz lepszą koordynację między politykami i zainteresowanymi stronami.

Tutaj zobaczysz pełny wynik przeprowadzonej analizy.

kwiecień, 2024/ Parlament Europejski/Unia Europejska.
https://www.europarl.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

UE akceptuje ograniczone przedłużenie okresu obowiązywania kryzysowych narzędzi pomocy państwa w celu dalszego wspierania sektorów rolnictwa i rybołówstwa

08-maj-2024

Komisja Europejska przyjęła poprawkę do Tymczasowych ram prawnych w zakresie pomocy państwa w sytuacjach kryzysowych i w okresie przejściowym (TCTF), aby przedłużyć o sześć miesięcy obowiązywanie niektórych przepisów tych ram, mających na celu zaradzenie utrzymującym się zakłóceniom na rynku, w szczególności w sektorach rolnictwa i rybołówstwa.