X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

UE: poziomy WWA w wędzonkach

Komisja Europejska zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi.

30 marzec 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA. Komisja chce zwrócić się do państw członkowskich o przekazanie danych z monitorowania oraz złożenia sprawozdania z wprowadzonych dobrych praktyk wędzarniczych w możliwych przypadkach.

Dopóki ewentualna zmiana nie zostanie wprowadzona, obowiązuje obecne odstępstwo wskazane w art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji WE) nr 1881/2006.

Aktualnie w ministerstwie rolnictwa przygotowywany jest projekt zmiany rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2014 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) (Dz. U. poz. 1845) − w zakresie terminu jego obowiązywania.

W pierwszej połowie 2017 r. eksperci z państw członkowskich omówią i ocenią te informacje na forum Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Środowiskowych.Po uwzględnieniu wyników dyskusji i oceny Komisja, w przypadku zaistnienia takiej potrzeby, może opracować i przyjąć zmianę przepisów dotyczących odstępstwa dla produktów wędzonych tradycyjnie.

środa 29 marca 2017r. /MRiRW/ Polska wwww.minrol.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji