Komisja Europejska zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA. Komisja chce zwrócić się do państw członkowskich o przekazanie danych z monitorowania oraz złożenia sprawozdania z wprowadzonych dobrych praktyk wędzarniczych w możliwych przypadkach.
Dopóki ewentualna zmiana nie zostanie wprowadzona, obowiązuje obecne odstępstwo wskazane w art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji WE) nr 1881/2006.
Aktualnie w ministerstwie rolnictwa przygotowywany jest projekt zmiany rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2014 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) (Dz. U. poz. 1845) − w zakresie terminu jego obowiązywania.
W pierwszej połowie 2017 r. eksperci z państw członkowskich omówią i ocenią te informacje na forum Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Środowiskowych.Po uwzględnieniu wyników dyskusji i oceny Komisja, w przypadku zaistnienia takiej potrzeby, może opracować i przyjąć zmianę przepisów dotyczących odstępstwa dla produktów wędzonych tradycyjnie.
środa 29 marca 2017r. /MRiRW/ Polska wwww.minrol.gov.pl