Całkowita wartość unijnego handlu rolno-spożywczego osiągnęła w 2021 r. rekordową kwotę 328,1 mld euro, co oznacza wzrost o 7% w stosunku do roku poprzedniego. Spowodowało to nadwyżkę handlową w wysokości 67,9 mld euro, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem 2020.
Chociaż wieprzowina pozostaje czwartym produktem o największej wartości, jej eksport spadł o ponad 900 mln euro (-9%), co stanowi największy spadek wśród wszystkich kategorii produktów w 2021 r. Chiny są w dużej mierze największym importerem unijnej wieprzowiny (43% całkowitego eksportu UE). Po osiągnięciu najwyższej wartości eksportu w 2020 r., wartość ta spadła o 31% w 2021 r. (3 929 mln EUR). Eksport do Wielkiej Brytanii również uległ zmniejszeniu (814 mln EUR w 2021 r., -17% w porównaniu z 2020 r.). Eksport do Japonii (drugiego największego rynku eksportowego dla unijnej wieprzowiny) pozostał stabilny na poziomie 1 170 mln EUR (+1% rok do roku), a eksport do innych partnerów wzrósł, ale nie zrekompensował spadku na głównych rynkach eksportowych. Inne główne kierunki eksportu to Korea Południowa, Filipiny, Stany Zjednoczone i Australia.
Unijny eksport zbóż i nasion oleistych oraz produktów pochodnych osiągnął dobre wyniki. Wartość eksportu olejów roślinnych (innych niż olej palmowy i oliwa z oliwek) wzrosła o +30% (+945 mln EUR), a wartość eksportu innych zbóż również wzrosła o +34% (+875 mln EUR). Prawdopodobnie będzie to związane z silnym wzrostem cen pszenicy, zwłaszcza w drugiej połowie 2021 roku. Konkurencyjność pszenicy w porównaniu z innymi zbożami zmniejszyła się i negatywnie wpłynęła na eksport pszenicy z UE (-5% w 2021 r. w ujęciu rok do roku).
W 2021 r. Brazylia stała się głównym dostawcą importu rolno-spożywczego do UE, a jego wartość wzrosła o 19% i osiągnęła 13,5 mld euro. Przyczynił się do tego import soi (wzrost o 50%), kawy (wzrost o 25%) i makuchów (wzrost o 13%).
Największy wzrost wartości importu odnotowano w przypadku nasion soi (o 1,5 mld EUR, tj. 30%) i makuchów (o 1,5 mld EUR, tj. 24%), przy czym te dwie kategorie produktów stanowiły 11% całego importu rolno-spożywczego. Przyczynił się do tego gwałtowny wzrost cen surowców oraz wzrost kosztów energii. Warto zauważyć, że wielkość importu soi i makuchów zmniejszyła się odpowiednio o 3% i 1%, co świadczy o wyraźnym wpływie cen na wzrost wartości importu.
23 marca , 2022/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu