W marcu 2020 r. rzeźnie w UE wyprodukowały 2,0 miliony ton wieprzowiny (w masie tuszy) i 0,6 miliona ton bydła. W porównaniu z marcem 2019 r. te najnowsze dane miesięczne stanowią wzrost o + 3,3% w produkcji wieprzowiny i niewielki spadek o -0,4% w wołowinie.
Liczby te sugerują, że środki ograniczające podjęte w związku z pandemią COVID-19, które zaczęły być egzekwowane w marcu 2020 r., nie wpłynęły od razu na produkcję tych mięs w UE.
Dane UE odzwierciedlają rozwój sytuacji w każdym z państw członkowskich. Produkcja wieprzowiny w marcu 2020 r. była wyższa niż w marcu 2019 r. w wielu kluczowych produkujących państwach członkowskich; były to Hiszpania (+ 12,7%), Holandia (+ 6,1%), Niemcy (+ 3,9%), Francja (+ 1,4%) i Polska (+ 1,3%).
Dane szczegółowe
Aby porównać dane dotyczące produkcji wieprzowiny według kraju i roku, odwiedź interaktywny wykres 3trzy3.
Inne dane dotyczące produkcji trzody chlewnej znajdują się na stronie 3trzy3 w danych dotyczące produkcji trzody chlewnej, gdzie można znaleźć wielkość uboju wg krajów i dane handlowe.
Odwiedź także Ceny Świń na naszej stronie. Kliknij kraj, aby wyświetlić interaktywny wykres, na którym możesz porównać ceny w różnych krajach, walutach i latach.
16 czerwca, 2020/ Eurostat/ UE https://ec.europa.eu/