Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Komisji (UE) 216/2014 z 07 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) 2075/2005 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni w mięsie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 3 października 2011 opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego, z którymi jest związane badania mięsa (świnie). W opinii EFSA stwierdzono, że włosień stanowi w średnie ryzyko dla zdrowia publicznego związane ze spożyciem mięsa wieprzowego i stwierdza, że w odniesieniu do metod kontroli do zagrożeń biologicznych, z zapewnieniem bezpieczeństwa tuszy, zakres działań prewencyjnych i stosowanie kontroli zarówno w gospodarstwie jak i rzeźni jest jedynym sposobem, aby zapewnić skuteczną kontrolę zagrożeń. EFSA ustaliła pewne wskaźniki epidemiologiczne w odniesieniu do włośni. W zależności od celu i sytuacji epidemiologicznej w kraju wskaźniki mogą być stosowane na poziomie krajowym, regionalnym, ubojni lub gospodarstwa. EFSA uznaje sporadyczną obecność włośni w krajach unijnych, głównie w gospodarstwach wolnowybiegowych. EFSA stwierdził także, że typ systemu produkcji jest głównym czynnikiem ryzyka infekcji trochinellozą . Ponadto, dostępne dane wskazują, że ryzyko zakażenia Trichinella u świń żyjących w kontrolowanych warunkach jest znikoma .
Z drugiej strony, znikome ryzyko dla kraju lub regionu nie jest już ujęte w kontekście międzynarodowym przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE). Dla zachowania spójności z międzynarodowymi standardami, w celu wzmocnienia systemu kontroli zgodniym z rzeczywistymi zagrożeniami dla zdrowia publicznego, należy zracjonalizować i uprościć ustalanie statusu infekcji Trichinellą, środki zmniejszające ryzyko wystąpienia włośnicy, w tym związane z importem i rzeźniami.
Commission Regulation (EU) 216/2014
sobota, 8 marca, 2014/ OJEU/ Unnie Europejska.
http://eur-lex.europa.eu