X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE przewiduje wzrost produkcji trzody chlewnej w 2020 r.

Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.

16 lipiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Mięso

Według KE „Krótkoterminowe prognozy dla rynków rolnych UE w 2020 r.” oczekuje się, że w 2020 r. produkcja mięsa w UE spadnie w przypadku wszystkich rodzajów mięsa oprócz wieprzowiny (+ 0,5%); spadek odnotuje wołowina (-1,7%), drób (-2,0%), mięso owcze i kóz (-1,5%).

Eksport mięsa z UE ma wzrosnąć w 2020 r., z wyjątkiem drobiu. Wzrost będzie szczególnie silny w przypadku wieprzowiny ze względu na przyspieszający popyt importowy z Chin, które pozostaną zdecydowanie głównym odbiorcą wieprzowiny z UE.

Roczne spożycie mięsa może spaść do 65 4 kg na mieszkańca w 2020 r. ze względu na zmniejszenie popytu konsumenckiego w okresie postoju oraz ograniczoną dostępność krajową, której nie rekompensuje import.

Wieprzowina

Produkcja wieprzowiny w UE nieznacznie spadła w I kwartale (-0,5% rok do roku), do czego przyczyniły się spadki w Polce (-8,2%) i Włoszech (-20%). Wzrost produkcji, wspierany przez wysokie ceny, był stabilny u innych kluczowych producentów w UE, odnotowując odbicie w Niemczech (+ 1,1%) i Danii (+ 2,7%), dalszy ostry wzrost w Holandii i Hiszpanii (obydwa + 4,4%) i niewielki wzrost we Francji (+ 0,6%). Eksporterzy z UE skorzystali z dużego popytu ze strony Chin (z wyjątkiem PL ze względu na rozprzestrzenianie się ASF), co zrekompensowało spadek popytu z innych głównych destynacji (Japonia, Korea Południowa, USA, Filipiny i Australia).

Ceny wzrosły w 2019 r., gdy podaż się zmniejszyła, a eksport wzrósł. Następnie zaczęły spadać w kierunku średniej z 5 lat, gdy spadł popyt na usługi gastronomiczne. Ceny zaczęły ponownie rosnąć w ostatnich tygodniach, po odbiciu się usług gastronomicznych i światowego popytu. Ustabilizowały się na poziomie 163 EUR / 100kg w 25 tygodniu.

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny nieznacznie wzrośnie w 2020 r. (+ 0,5%). Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumenckiego i solidne perspektywy eksportu (+ 10% / 2019), głównie do Chin oraz niedawne inwestycje w tym sektorze, przy założeniu, że ASF nie rozprzestrzeni się dalej w UE.

Zmniejszenie popytu konsumenckiego w okresie zamknięcia i ogólnie ograniczona dostępność krajowa sprawią, że spożycie wieprzowiny spadnie poniżej 30 kg na mieszkańca w 2020 r.

Dzięki utrzymywaniu się ASF w Chinach eksperci przewidują dalszą redukcję pogłowia i powiązany spadek produkcji wieprzowiny o 15–25% w 2020 r. oraz potrzebę większego importu. Import wieprzowiny do Chin gwałtownie rósł do kwietnia (170 rok do roku), przynosząc korzyści UE (+ 150%) i innym kluczowym dostawcom (Stany Zjednoczone, Brazylia i Kanada). Wzrósł również popyt na podroby, ale głównie na korzyść UE. Bezprecedensowa skala ostatnich przepływów handlowych wieprzowiny do Chin może osłabnąć w drugiej połowie roku, co zachęca do konsumpcji innych (importowanych) mięs.

*Aby porównać dane dotyczące produkcji trzody chlewnej według kraju i roku, odwiedź interaktywne wykresy 3trzy3.

6 lipca 2020/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów