W pierwszym kwartale 2023 r. produkcja wieprzowiny w UE spadła o 7,7%, wspierając wysokie ceny trzody chlewnej. W czerwcu ceny producentów w UE były na historycznie wysokim poziomie (+30% w porównaniu z czerwcem 2022 r., +21% od stycznia 2023 r.).
Konsumpcja wieprzowiny na mieszkańca w UE może spaść o 4,5% i wynieść około 30,4 kg w 2023 roku.
Oczekuje się dalszego spadku eksportu z UE do Chin, a UE nadal traci udział w rynku na rzecz USA i Brazylii (między innymi) z powodu wysokich cen. Ogólnie rzecz biorąc, eksport UE został skorygowany w dół do 12% (-3% szacowane wcześniej).
Pomimo skorygowanej produkcji (-5,5%) i z powodu niższego eksportu, spadek zużycia krajowego w UE może być nieco wyższy niż oczekiwano.
14 lipca, 2023/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu