X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: przypadków salmonelloz jest mniej o 41% w porównaniu do 2010 r.

W 2015r zgłoszono 4,362 przypadków. Najczęstszą przyczyną epidemii była Salmonella związana z konsumpcją jaj. Jednak liczba ognisk Salmonelli spadła o 41% od 2010 roku.

21 grudzień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Europejscy eksperci zauważyli rosnący trend listeriozy od 2008 roku, ale podkreślają, że liczba zdiagnozowanych chorych ustabilizowane od 2014 do 2015. Zakażenia najczęściej były zgłaszane u osób powyżej 64 roku życia. Oto niektóre z ustaleń zawartych w najnowszym raporcie rocznym przez EFSA i ECDC na temat chorób odzwierzęcych, które obejmuje również najnowsze trendy salmonellozy, kampylobakteriozy i ognisk zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej.

Listerioza dotknęła około 2200 osób w 2015 roku, powodując śmierć 270 - najwięcej w historii UE. Odsetek przypadków w grupie wiekowej powyżej 64 stale wzrósł od 56% w 2008 do 64% w roku 2015. Dodatkowo, w tym okresie liczba zgłoszonych przypadków i ich proporcja zwiększyła się prawie dwukrotnie w ciągu 84 lat.

Dr Marta Hugas, szef Zagrożeń Biologicznych i Zanieczyszczeń w EFSA, powiedziała: "Listeria rzadko przekraczała prawne granice bezpieczeństwa w gotowej do spożycia żywności, najczęstszego źródła zakażeń pokarmowych u ludzi. Jednak ważne jest, aby konsumenci postępowali zgodnie z instrukcjami przechowywania dostarczonymi przez producentów i wytycznymi wydanymi przez organy krajowe w zakresie konsumpcji żywności."

W 2015 roku było 229,213 zgłoszonych przypadków kampylobakteriozy. Choroba ta pozostaje najczęściej zgłaszaną chorobą przenoszoną drogą pokarmową w UE, wykazując tendencję wzrostową od 2008 roku. Campylobacter występuje przeważnie u kurczaków i mięsie z kurczaka.

Liczba przypadków salmonellozy, drugiej najczęściej zgłaszanej choroby przenoszonej drogą pokramową w UE nieznacznie wzrosła - od 92,007 w 2014r. do 94,625 w 2015 roku. Wzrost obserwowany w ciągu ostatnich dwóch lat jest częściowozwiązany z poprawą nadzoru i metod diagnostycznych. Jednak długoterminowy trend pokazuje spadki, a większość państw członkowskich spełniły swoje cele w redukcji Salmonelli w populacjach drobiu.

Ogniska chorób przenoszonych drgoą pokarmową

W 2015r zgłoszono 4,362 przypadków. Najczęstszą przyczyną epidemii była Salmonella związana z konsumpcją jaj. Jednak liczba ognisk Salmonelli spadła o 41% od 2010 roku.

piątek 16 grudnia, 2016/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji