Czasemź w żywności i napojach są wykrywane ślady substancji chemicznych: pestycydy w owocach i warzywach, leki weterynaryjne w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego, lub zanieczyszczenia środowiska w różnych środkach spożywczych.
Nowy raport EFSA ma na celu przedstawienie wyważonej oceny wyników rocznych monitoringu UE poziomów substancji chemicznych w żywności, zrozumiałej dla nie- specjalistów. W związku z tym w raporcie nie uwzględniono wszystkich przykładów substancji znajdywanych w żywności.
Według raportu EFSA dotyczącego wieprzowiny:
- Spośród 130,000 pobranych od świń 279 nie spełniało wymagań (0.21%).
- Do nich zaliczało się 149 próbek z obecnością metali ciężkich, głównie miedzi.
- 60 próbek nie spełniało wymagań dotyczących leków przeciwbakteryjnych, zwłaszcza sunfonamidów.
- 31 nie spełniało wymagań ze względu na obecność sterydów, zwłaszcza nandrolonu.
wtorek 4 kwietnia, 2015/ EFSA/ Unia Europejska
http://www.efsa.europa.eu