Najnowsze dane z nadzoru pokazują, że oporność na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe - takie jak ampicylina, tetracykliny i sulfonamidy - utrzymuje się na wysokim poziomie zarówno u ludzi, jak i zwierząt w przypadku kluczowych patogenów, w tym Salmonelli i Campylobacter. Oporność E. coli jest również często obserwowana u zwierząt, chociaż oporność Salmonelli u kur niosek jest niska.
Wysoka oporność na cyprofloksacynę, niezwykle ważny fluorochinolonowy środek przeciwdrobnoustrojowy stosowany w leczeniu zakażeń Salmonella i Campylobacter, jest coraz większym problemem. Stwierdzono, że oporność na cyprofloksacynę wzrasta u bakterii Salmonella Enteritidis i Campylobacter jejuni u ludzi. Wysoki lub bardzo wysoki odsetek oporności na cyprofloksacynę zaobserwowano u Campylobacter pochodzących od zwierząt związanych z produkcją żywności, a w szczególności u Salmonella i E. coli pochodzących od drobiu.

Chociaż oporność na karbapenemy pozostaje rzadka, sporadyczne wykrywanie opornych na karbapenemy bakterii E. coli w żywności i u zwierząt wymaga stałej czujności i dalszych badań epidemiologicznych.
Pomimo tych wyzwań, raport podkreśla również pozytywne trendy. Poczyniono znaczne postępy w zmniejszaniu poziomów oporności w kilku krajach, które dostarczyły dane. W ciągu ostatniej dekady kilka państw członkowskich odnotowało spadek oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
5 marca 2025 r./ EFSA/ Unia Europejska.
https://www.efsa.europa.eu