Stosowanie pewnych środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt i u ludzi jest związany z opornością bakterii zwierząt i ludzi na te środki. Oto niektóre z ustaleń pierwszej zintegrowanej analizy danych ludzi, zwierząt i żywności w Europie opublikowane wspólnie przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejską Agencję Leków (EMA).
Porównanie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt i u ludzi w 2012 r., zarówno wyrażone w miligramach na kilogram jak i szacunkową biomasę, wykazało że konsumpcja antybiotyków była wyższa w przypadku zwierząt. Istnieją jednak znaczne różnice w konsumpcji środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt i ludzi między państwami europejskimi. Zużycie środków szeroko stosowanych u zwierząt hodowlanych było wyższe w przypadku zwierząt aniżeli ludzi, a zużycie leków krytycznych dla medycyny ludzkiej było większe u ludzi (fluorochinolony 3, 4 generacji, cefalosporyny).
Zarówno w przypadku ludzi jak i zwierząt istnieją pozytywne zależności między spożywaniem leków przeciwbakteryjnych i opornością bakterii na większość badanych kombinacji. W niektórych przypadkach dodatnią korelację stwierdzono również między konsumpcją środków przeciwbakteryjnych u zwierząt i odporności na bakterie u ludzi. Wyniki powinny być jednak interpretowane z dużą ostrożnością, ze względu na brak niektórych danych i zjawisko AMR, na który ma wpływ mają jeszcze inne czynniki, oprócz konsumpcji środków przeciwbakteryjnych.
piątek 30 stycznia 2015/ EMA / Unia Europejska.
http://www.ema.europa.eu