Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 3 października 2011 r. opinię naukową w sprawie zagrożenia dla zdrowia publicznego, które mają być objęte badania mięsa (świń), która stwierdziła, że obecnie wymagane palpacja i nacięcia w badaniu poubojowym, wiążą się z ryzykiem krzyżowego zanieczyszczenia; zagrożeniami bakteryjnymi.
EFSA stwierdziła również, że badanie palpacyjne lub nacięcia stosowane w bieżącym badaniu poubojowym powinno być pominięte w przypadku świń poddanym zwykłemu ubojowi, ponieważ ryzyko mikrobiologicznego zanieczyszczenia krzyżowego jest wyższe niż ryzyko związane z potencjalnie zmniejszoną wykrywalnością stanów chorobowych. Zastosowanie tych technik manualnych podczas badań poubojowych powinno być ograniczone do podejrzanych zwierząt.
W przypadku danych epidemiologicznych lub innych z gospodarstwa skąd pochodzą ubijane zwierzęta, dotyczących nieprawidłowości łańcucha żywnościowego lub niepokojących wyników badania przedubojowego i poubojowego urzędowy lekarz weterynarii powinien mieć możliwość decydowania, które palpacje i nacięcia muszą być wykonywane podczas badania poubojowego w celu podjęcia decyzji, czy mięso jest zdatne do spożycia przez ludzi.
W świetle opinii EFSA, należy zmienić szczegółowe wymagania dotyczące badania poubojowego świń domowych określoną w części B rozdziału IV sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004. Dlatego Komisja opublikowała rozporządzenie (UE) N º 219/2014 z dnia 7 marca 2014 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do szczególnych wymagań dla badania poubojowego świń domowych .
Sobota, 8 marca, 2014/ OJEU/Unia Europejska.
http://eur-lex.europa.eu