X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Komisja proponuje tymczasowe wymogi importowe na żywych świń z Ameryki Północnej

Żywe świnie z tych krajów importujących do Unii Europejskiej będą poddane badanianiom pod kątem epidemicznej biegunki świń.

9 czerwiec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Tymczasowe środki ochronne, w celu umożliwienia bezpiecznego importu żywych świń z USA i Kanady już zostały zatwierdzone przez ekspertów z państw członkowskich.

Żywe świnie z tych krajów, które importują do Unii Europejskiej będą badane pod kątem epidemicznej biegunki świń (PED) w celu ochrony dobrze prosperującego europejskiego przemysłu wieprzowego (22 mln ton wieprzowiny produkowane każdego roku, z czego 13% eksportowane) przed chorobą.

Pojawianie się ognisk PED w Ameryce Północnej powoduje znaczne straty w szczególności dla przemysłu wieprzowego w USA. USA i Kanada są upoważnione do eksposrtu żywych świń do UE - 900 świń o wysokiej wartości genetycznej zostały przywiezione w 2013 roku.

Środki te są następstwem rozmów podjętych w zeszłym tygodniu podczas Światowego Zgromadzenia Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt i uzupełniają tymczasowe wymagania przywozowe uzgodnione w zeszłym miesiącu na produkty z krwi świń, które mogą być używane do karmienia prosiąt. Komisja poprosiła Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności do przeprowadzenia opinii naukowej dla wirusa PED, które umożliwią bardziej szczegółowy przegląd sytuacji i środków ograniczania ryzyka. Państwa członkowskie zostały również poinformowane o konieczności wzmocnienia bezpieczeństwa biologicznego na poziomie gospodarstw.

piątek 6 czerwca, 2014/ EC/ Unie Europejska.
http://europa.eu/rapid

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji