Komisja uruchomiła kwestionariusz dotyczący planu awaryjnego w celu zapewnienia dostaw żywności i bezpieczeństwa żywnościowego w całej UE w czasach kryzysu, zgodnie z zapowiedzią zawartą w strategii „od pola do stołu”.
Celem tej konsultacji jest zebranie informacji zwrotnej na temat formy, charakteru i zakresu planu. Różne zainteresowane strony zaangażowane w łańcuch dostaw żywności, takie jak producenci, przetwórcy, dystrybutorzy lub przewoźnicy, a także konsumenci, społeczeństwo obywatelskie i władze krajowe, proszone są o wyrażenie opinii w ciągu 9 tygodni od 1 marca do 3 maja bieżącego roku.
Jak wskazano w strategii „od pola do stołu”, Komisja zamierza wzmocnić koordynację europejskiej reakcji na kryzysy wpływające na system żywnościowy UE oraz zapewnić bezpieczeństwo żywności. W tym celu plan na wypadek sytuacji nadzwyczajnej będzie zawierał zestaw procedur, których należy przestrzegać w czasie kryzysu, a także ustanowienie koordynowanego przez Komisję mechanizmu reagowania na kryzys żywnościowy, obejmującego państwa członkowskie i być może różne sektory, takie jak rolnictwo, rybołówstwo, transport i zdrowie. Mechanizm przyjmie formę stałego forum koordynacji działań, wymiany najlepszych praktyk oraz oceny zagrożeń i ryzyka.
1 marca, 2021/ CE/ UE
https://ec.europa.eu/commission