Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 1137/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.
Zgodnie z załącznikiem III do tego rozporządzenia, przed przetransportowaniem do innego zakładu, kończyny kopytnych przeznaczonych do dalszej obróbki mają być oskórowane lub pozbawione sierści, a żołądki zwierząt przeżuwających należy sparzyć lub oczyścić w rzeźni. Niezbądny sprzęt wymaga dużych nakładów inwestycyjnych. Z tego powodu małe i średnie rzeźnie mogą mieć trudności w dostosowaniu się do nowych przepisów tak, by produkcja żywności była dla nich opłacalna.
Artykuł 1 W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pkt 18 rozdziału IV sekcja I otrzymuje brzmienie: '18. W przypadku przeznaczenia do dalszej obróbki: (a) żołądki trzeba sparzyć lub oczyścić; Jednakże w przypadku małych przeżuwaczy żołądków przeznaczonych do produkcji podpuszczki żołądki muszą być wyłącznie opróżniane; (b) jelita trzeba opróżnić i wyczyścić; (c) głowy i nogi muszą być oskórowane albo sparzone i oszczecinowane; jednak po zatwierdzeniu przez właściwy organ, transport do innego zakładu nie oskórowanych, nie oparzonych, nie odszczecinionych zwierząt kopytnych, może być dozwolony.
wtorek 28 października, 2014/ OJEU/Unia Europejska.
http://eur-lex.europa.eu/