Według jesiennej edycji krótkoterminowej perspektywy dla rynków rolnych UE w 2022 r., produkcja wieprzowiny w UE ma się zmniejszyć o 5% w 2022 r. Najbardziej dotknięte są Niemcy, Polska, Belgia, Rumunia i Włochy, a w mniejszym stopniu Holandia i Francja. Afrykański pomór świń (ASF) nadal zbiera duże żniwo w niemieckiej produkcji (-10% w okresie styczeń-czerwiec 2022 r. rok do roku). Ponadto hiszpański wzrost produkcji (+1,6%) nie wydaje się tak silny jak w 2021 roku (+3,7%). W 2023 r. oczekuje się dalszego nieznacznego spadku produkcji wieprzowiny w UE, o kolejne 0,7% z powodu utrzymujących się wysokich kosztów produkcji i skutków ASF.
Wspierane przez silny popyt i napiętą podaż, ceny wieprzowiny w UE nadal szybko ewoluują na rekordowym poziomie: w okresie od połowy lipca do połowy września 2022 r. były o 28% powyżej średniej z lat 2017-2021, rok do roku. To sprawia, że eksportowana unijna wieprzowina jest stosunkowo mniej konkurencyjna.
Eksport unijnej wieprzowiny do Wielkiej Brytanii ma nadal się odbudowywać (+5,3% w okresie styczeń-maj 2022 r. rok do roku), natomiast eksport do Chin stabilizuje się na poziomie z lat 2017-2018 (-72% w okresie styczeń-czerwiec). Aby obniżyć krajowe ceny wieprzowiny i złagodzić warunki rynkowe, rząd chiński uwolnił część zapasów wieprzowiny. Ten ruch prawdopodobnie nie wystarczy do niwelowania gwałtownego zmniejszenia eksportu UE do Chin. Eksport unijnej wieprzowiny jest kierowany do innych miejsc, takich jak Japonia (+45% w okresie styczeń-czerwiec), Filipiny (+40%), USA (+35%) i Australia (+66%).
Eksport unijnej wieprzowiny może zmniejszyć się o 17% w 2022 r. i 3% w 2023 r. Unijny import wieprzowiny z Wielkiej Brytanii nie odzyskał jeszcze w pełni swojej wartości: zakładając 30% wzrost w 2022 r., nadal byłby 29% poniżej średniej z lat 2017-2019. Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się, że unijny import wieprzowiny wzrośnie o 27% w 2022 r. i 17% w 2023 r.
6 październik, 2022/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu