Rada przyjęła zestaw konkluzji w sprawie strategii „od pola do stołu”, popierając cel, jakim jest opracowanie europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego, od produkcji po konsumpcję.
Konkluzje pociągają za sobą dwojakie przesłanie polityczne ze strony państw członkowskich:
- zapewnić wystarczającą iloć niedrogiej żywności, przyczyniając się jednocześnie do neutralności klimatycznej UE do 2050 r
- zapewnienie godziwych dochodów i silnego wsparcia dla producentów surowców.
Według Julii Klöckner, federalnej minister ds. Żywności i Rolnictwa Niemiec: „Podjęta jednomyślna decyzja jest kluczowym sygnałem i wyraźnym zaangażowaniem w zrównoważony i ekonomicznie opłacalny sektor rolno-spożywczy. Po raz pierwszy cały system żywnościowy jest brany pod uwagę jako całość - od producentów po konsumentów. To solidny punkt wyjścia i nie możemy się doczekać, aby w nadchodzących latach pracować nad prawdziwie zrównoważonym i sprawiedliwym systemem żywnościowym w Europie i poza nią ”.
We wnioskach Rada apeluje o:
- poparte naukowo oceny skutków ex ante, które mają być podstawą wniosków ustawodawczych UE w ramach strategii „od pola do stołu”
- dalsze promowanie rozważnego i odpowiedzialnego stosowania pestycydów, środków przeciwdrobnoustrojowych i nawozów w celu zrównoważonej produkcji żywności i jednoczesnego wspierania środowiska,
- równe szanse na konkurencyjnych rynkach rolno-spożywczych i zgodność z zasadami WTO.
19 październik 2020/ EC/ UE.
https://www.consilium.europa.eu