Według BPEX w 2014 roku odnotowano nieznaczny wzrost wymiany handlowej między krajami UE, kóry wzrósł o 2%. Spadek eksportu sprawił, że Francja importowała więcej wieprzowiny niż eksportowała do reszty krajów UE po raz pierwszy od 2000 roku. Ponad 80% tej ilości pochodzi od sześciu czołowych eksporterów. Irlandia była jedynym krajem UE, który był eksporterem netto do reszty UE, choć Węgry i Finlandia były też net-eksporterami jeśli brać pod uwagę państwa trzecie.
Ogólnie rzecz biorąc, 22 państwa członkowskie UE były importerami netto z resztą Unii, o wielkości w zakresie od ponad 1 milion ton w przypadku Włoch do poniżej 5000 ton w przypadku Malty. Wielka Brytania jest trzecim największym importerem netto wieprzowiny w UE, następnie Włochy i Polska.
czwartek 9 kwietnia, 2015/ BPEX - Pig Market Weekly / Wielka Brytania.
http://www.bpex.org.uk