X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE wzmacnia kontrolę ognisk chorób przenoszonych przez żywność

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano właśnie rozporządzenie w sprawie sekwencjonowania całego genomu na potrzeby badania ognisk chorób przenoszonych przez żywność.

14 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

3 lutego Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2025/179, które ustanawia wytyczne dotyczące gromadzenia i przekazywania molekularnych danych analitycznych w dochodzeniach epidemiologicznych dotyczących ognisk chorób przenoszonych przez żywność, zgodnie z dyrektywą 2003/99/WE.

Celem rozporządzenia jest ułatwienie badania ognisk chorób przenoszonych przez żywność poprzez gromadzenie i sekwencjonowanie całego genomu (WGS) izolatów następujących patogenów: Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. W tym celu państwa członkowskie muszą pobierać izolaty wspomnianych bakterii z żywności, zwierząt, paszy i powiązanego środowiska podczas ognisk chorób przenoszonych przez żywność, przeprowadzać sekwencjonowanie całego genomu tych szczepów w akredytowanych oficjalnych laboratoriach i przekazywać wyniki sekwencjonowania do Europejskiego Urzędu ds.

Sekwencjonowanie całego genomu bakterii jest wysoce precyzyjną metodą identyfikacji, która pozwala na porównanie bakterii wyizolowanych od chorych osób z tymi wyizolowanymi z żywności, określając, czy żywność jest źródłem choroby.

Państwa członkowskie i EFSA mają osiemnaście miesięcy od wejścia w życie rozporządzenia na dostosowanie się do nowych wymogów.

4 lutego 2025 r./ AESAN/ Hiszpania.
https://www.aesan.gob.es/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji