3 lutego Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2025/179, które ustanawia wytyczne dotyczące gromadzenia i przekazywania molekularnych danych analitycznych w dochodzeniach epidemiologicznych dotyczących ognisk chorób przenoszonych przez żywność, zgodnie z dyrektywą 2003/99/WE.
Celem rozporządzenia jest ułatwienie badania ognisk chorób przenoszonych przez żywność poprzez gromadzenie i sekwencjonowanie całego genomu (WGS) izolatów następujących patogenów: Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. W tym celu państwa członkowskie muszą pobierać izolaty wspomnianych bakterii z żywności, zwierząt, paszy i powiązanego środowiska podczas ognisk chorób przenoszonych przez żywność, przeprowadzać sekwencjonowanie całego genomu tych szczepów w akredytowanych oficjalnych laboratoriach i przekazywać wyniki sekwencjonowania do Europejskiego Urzędu ds.
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/dist_nou/css/images/imb5.png)
Sekwencjonowanie całego genomu bakterii jest wysoce precyzyjną metodą identyfikacji, która pozwala na porównanie bakterii wyizolowanych od chorych osób z tymi wyizolowanymi z żywności, określając, czy żywność jest źródłem choroby.
Państwa członkowskie i EFSA mają osiemnaście miesięcy od wejścia w życie rozporządzenia na dostosowanie się do nowych wymogów.
4 lutego 2025 r./ AESAN/ Hiszpania.
https://www.aesan.gob.es/