W styczniu 2021 r. eksport produktów rolno-spożywczych z UE zmniejszył się o 11% w porównaniu ze styczniem 2020 r., osiągając łączną wartość 13,5 mld EUR. Import osiągnął wartość 9,1 mld euro, o 16% mniej niż w styczniu 2020 r. Spadek ten następuje po dłuższym okresie ciągłego wzrostu eksportu. Doprowadziło to do nadwyżki w handlu produktami rolno-spożywczymi w styczniu 2021 r. wynoszącej 4,4 mld EUR, co stanowi wzrost o 3,6% w porównaniu ze styczniem 2020 r.
W ujęciu rok do roku największe wzrosty miesięcznych wartości eksportu (styczeń 2021 w porównaniu do stycznia 2020, mln EUR) odnotowano w Chinach (+ 146 mln €, + 11%). W dalszym ciągu było to spowodowane przede wszystkim wzrostem unijnego eksportu wieprzowiny (+ 90 mln euro, + 20%), jednak wolniej niż w poprzednich miesiącach ze względu na chińskie restrykcje sanitarne na import wieprzowiny z niektórych krajów UE. Pozostałymi produktami o największych wzrostach wartości eksportu do Chin nadal były ziarna gruboziarniste (+71 mln €) oraz oleje rzepakowe i słonecznikowe (+51 mln €).
6 maja , 2021/ UE.
https://ec.europa.eu