20 września 2015r. Parlament Ukraiński przeprowadził reformę bezpieczeństwa żywności wprowadzając ustawę 1602. Ustawa zmienia funkcjonowanie organów kontrolujących poprzez ustanowienie jednego organu bezpieczeństwa żywności i zharmonizowane wielu praktyk ukraińskiego bezpieczeństwa żywności z przepisami przyjętymi przez UE. To zmieniło również wymogi importowe co do etykietowania i towarzyszące dokumenty przewozowe.
Do systemu bezpieczeństwa żywności wprowadzane są następujące ogólne zmiany, w tym pakietu deregulacji:
- System właściwym organom uprawnionym do produkcji i przywozu przetworzonych produktów spożywczych, roślin, żywych zwierząt, produktów pochodzenia zwierzęcego i pasz, certyfikacji zgodności, przepisów sanitarnych i higienicznych został zastąpiony przez jednen organ– Państwowa Służba Bezpieczeństwa Środków Spożywczych i Ochrony Konsumentów.
- Właściwym organem odpowiedzialnym za produkcję, import i obrót żywnością i produktami zwierzęcymi jest Państwowa Służba Weterynaryjna i Fitosanitarna. Państwowa służba Sanitarno-Epidemiologiczna w Ministerstwie Zdrowia Ukrainy straciła swój status jako właściwy organ.
piątek 2 października, 2015/ FAS-USDA/ USA.
http://gain.fas.usda.gov