Umowa o partnerstwie gospodarczym między Unią Europejską a Japonią weszła w życie 1 lutego 2019 r. Przedsiębiorstwa i konsumenci w całej Europie i Japonii mogą teraz korzystać z największej otwartej strefy handlu na świecie.
W odniesieniu do wywozu produktów rolnych z UE umowa będzie w szczególności:
- minimalizacja ceł japońskich dla wielu serów, takich jak Gouda i Cheddar (które obecnie wynoszą 29,8%), a także wina (obecnie średnio na poziomie 15%);
- zezwolenie UE na zwiększenie eksportu wołowiny do Japonii, podczas gdy dla wieprzowiny będzie odbywał się bezcłowy handel przetworzonym mięsem i prawie bezcłowy handel świeżym mięsem;
- zapewnienie w Japonii ochrony ponad 200 wysokiej jakości europejskich produktów rolnych, tzw. oznaczeń geograficznych (GI) oraz ochronę wybranych japońskich oznaczeń geograficznych w UE.
czwartek 30 stycznia 2019/ EC/ UE
http://europa.eu/rapid