Według raportu "Krótkoterminowe prognozy dla rynku rolnego -Zima 2015 " z 2014 roku, produkcja mięsa wieprzowego UE podnosi się w porównaniu do 2013 roku dzięki niższym cenom paszy i zwiększoną wydajnością. Rozwój produkcji w UE-15 różnił się w zależności od kraju; wzrosty miały miejsce w Hiszpanii (3,7%), Portugalii (4,1%), Wielkiej Brytanii (3,5%) i Holandii (5,3%). Spadki dotknęły Niemiec ( -0.8%) i Włoch (-2%), podczas gdy produkcja we Francji i Danii pozostawała stabilna. Pomimo pojawienia się afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 roku, wzrost produkcji w Polsce jest szczególnie silny (prawie 9%), a wraz ze wzrostem o ponad 10% na Węgrzech i Rumunii, całkowita produkcja netto w UE- N13 wyniosła około 3,5 mln ton (+ 5,4% w ujęciu rocznym).
Po kilku latach spadania pogłowia świń, wstępne dane z grudnia 2014 r. wykazały wzrost o 1,2%; liczba loch hodowlanych wzrosła o 0,4% dzięki Hiszpanii (4,7%) i Holandii (1%), podczas gdy w Polsce pozostała na tym samym poziomie.
Silniejszy wzrost odnotowano w liczbach prosiąt (2,4%), z czego hiszpańskie pogłowie wzrosło o 12%, Duńskie o 3%, 4% w Holandii i 7% w Portugalii. Mimo obecnych niskich cen, w następstwie wdrożenia przepisów dobrostanu w sektorze loch powstały warunki do ożywienia w produkcji na około 23 mln ton.
Na skutek braku zbytu na rynku rosyjskim od lutego 2014 eksport mięsa wieprzowego UE (w tym smalcu, ale bez podrobów) spadł o około 13% w 2014 roku, i to mimo reorientacji alternatywnych rynków. Ze względu na ograniczenia nałożone na mięso w UE, w 2014 roku Rosja stanowiła jedynie 3% eksportu mięsa wieprzowego UE w porównaniu do 33% rok wcześniej. Silny popyt na rynkach azjatyckich, szczególnie z Japonii (w sumie 345 000 ton), Korei Południowej (199 000 ton), Hongkongu (125 000 ton) i Filipin (122 000 ton) nie w pełni zrekompensował utratę rosyjskiego rynku. Jednak perspektywa popytu w Azji może wspierać ożywienie, tak, że eksport w 2016 roku może osiągnąć poziom z 2012 roku (2,1 mln ton).
Pomimo trwałego ożywienia konsumpcji, silny spadek eksportu UE i wzrost podaży na rynku krajowym obniżył ceny mięsa wieprzowego w dół poniżej cen średnich z 2007-11r., średnio 133 EUR / 100 kg w ostatnim tygodniu 2014 roku. W dniu 24 lutego 2015, Komisja Europejska ogłosiła otwarcie systemu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
poniedziałek 9 marca, 2015/ DG Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu