X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: pierwsze sygnały wzrostu produkcji po dwóch latach spadku podaży wieprzowiny

Spadek produkcji miał miejsce w pierwszej połowie roku i obecnie widoczna są oznaki ożywienia w produkcji.

9 październik 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

.Według najnowszego raportu "Krótkoterminowe perspektywy dla produktów zbożowych, mięsnych i mleczarskich na rynkach" opublikowanego przez Komisję, przewiduje się, że zbiory zbóż w UE ustanowią nowy rekord w 2014 roku, z silnym eksportem. Przewiduja się, że zasoby znacznie wzrosną i produkcja mięsa bedzie podźwignięta, po dwóch latach gorszej podaży.

Pierwsze sygnały wskazujące na wzrost produkcji wieprzowiny po dwóch latach spadków podaży

Po dwóch latach spadku podaży wieprzowiny, oczekiwano dalszego spadku o 0,5% w produkcji mięsa wieprzowego w 2014 roku. Jednak spadek produkcji miał miejsce w pierwszej połowie roku i obecnie obserwuje się oznaki ożywienia w produkcji; w maju-czerwcu liczba loch hodowlanych była wyższa w porównaniu do roku ubiegłego, głównie w Niemczech, Holandii, Hiszpanii, Danii i na Węgrzech.

Sytuacja różni się w poszczególnych państwach członkowskich. W pierwszych siedmiu miesiącach tego roku, liczba ubojów w trzech głównych krajach produkujących spadła w porównaniu do ubiegłego roku,: -2% w Niemczech, -1% w Danii i około -5% we Włoszech. Liczba ubojów pozostała stabilna we Francji, podczas gdy w Polsce (+ 7%) i Holandii (+ 3%) była znacznie wyższa.

Niższe ceny pasz powinny przycznić się do osiągnięcia prognozowanych 0,8% zysków produkcji wieprzowiny w roku 2015.

Oczekuje się, że w 2014 roku eksport mięsa wieprzowego UE zmniejszy się tylko o 8% w porównaniu do roku 2013, pomimo utraty rynku rosyjskiego od lutego 2014, co stanowiło jedną czwartą całego eksportu mięsa wieprzowego poza granicami UE. Oczekuje się, że część dostaw początkowo przeznaczonych do Rosji zostanie przyjęta przez rozwijające się rynki azjatyckie, takie jak Filipiny, Korea Południowa i Japonia.

W 2014 roku oczekuje się, że spożycie wieprzowiny pozostanie stabilne, na poziomie z 2013 roku (31 kg / osobę).

wtorek 7 października, 2014/ EC - Agriculture and Rural Development/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji