Dane Komitetu Zarządzającego Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych z 22 maja ujawniły istotny spadek eksportu wieprzowiny w UE. Wyniósł on 654,067 ton w pierwszym trymestrze tego roku, czyli o 9,1 % mniej w stosunku do tego samego okresu w 2013 roku. Chiny , Hongkong i Japonia są głównymi odbiorcami europejskiej wieprziwny, co stanowi odpowiednio 26%, 14,4 % i 10,5 % w ogólnego eksportu. Podkreśla się istotny spadek eksportu do Rosji po embargu ( spadł on o 71% w stosunku do 2013 r.) oraz wzrost eksportu do Korei Południowej ( +91 % ) i Filipin ( +69 %).
Import również podąża za tą tendencją, ponieważ wyniósł o 5,7% mniej w stosunku do tego samego okresu w 2013 r., osiągając 8602 ton. Szwajcaria nadal jest głównym dostawcą, czyli 51% całkowitej kwoty, co stanowi spadek o 6%. Spadek także został zanotowany także w przypadku Serbii. Chile jes trzecim dostawcą mięsa wieprzowego ( 9% ), następnie Norwegia ( 8 % ) i USA (4% ). Musimy podkreślić, że import wieprzowiny z USA jest niższy o 26% w stosunku do pierwszego trymestru 2013.
czwartek 22 maja, 2014/ PVE/ /Holandia
http://www.pve.nl