W ramach Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCOFCAH), eksperci Komisji i państw członkowskich UE omówili najnowsze informacje na temat PED w Ameryce Północnej i Azji oraz możliwych środków zmniejszających ryzyko zawleczenia w celu ochrony świń w UE. Epidemia powoduje znaczne straty w hodowli świń, w szczególności w USA.
Państwa członkowskie jednogłośnie zatwierdziły środki w odniesieniu do importu żywych świń i produktów zaiwerających krew świń.
Na SCoFCAH, wyszczegolniono restrykcje importowe w celu ochrony populacji świń UE przeciwko zawleczeniu chorób, w szczególności deltakoronawirusa, w odniesieniu do następujących surowców:
- Żywe świnie: Obecne przepisy zdrowotne dla importu żywych zwierząt z USA i Kanady (około 250 zwierząt w zeszłym roku) są już bardzo ostre (obejmują one kwarantanny). Biorąc pod uwagę obecną sytuację, władze amerykańskie i kanadyjskie poinformowały nas, że nie przewiduja importu żywych świń do UE.
- Produkty zawierające krew świń, które są dopuszczone do importu z niektórych krajów trzecich. Nieodpowiednia obróbka cieplna lub skażenie po obróbce cieplnej może prowadzić do rozprzestrzeniania się wirusa z takich produktów. Dlatego Komitet zatwierdził projekt Komisji stwierdzający, że produkty te mogą być jedynie importowane po obróbce w temperaturze 80 stopni, które unieszkodliwiają wszelkie koronawirusy obecne w produkcie, a następnie przez kolejne sześć tygodni przechowywane w temperaturze pokojowej, która unieszkodliwienia wirusa mogącego zanieczyścić produkt po obróbce;
- Nasienie: uzgodniono, że nasienie świń najprawdopodobniej stwarza znikome zagrożenie, i że standardowe środki (kwarantanny i braku klinicznych oznak choroby u zwierzęcia dawcy) są już wdrożone
Komisja zamierza dokonać następnego przeglądu sytuacji na posiedzeniu SCoFCAH na początku czerwca.
wtorek, 6 maja 2014/ DG Health and Consumer/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/food