Miesięczny eksport wzrósł szczególnie dla Rosji (+86 mln), Chin (+77 mln), USA (+58 mln) i Korei (+55 mln).
W okresie 12 miesięcy od marca 2016 r. do lutego 2017 r. wartość eksportu rolno-spożywczego UE osiągnęła 132,2 mld euro, co oznacza wzrost o 2,2% w ujęciu wartościowym w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.
Spośród wszystkich produktów wino i wieprzowina były największymi zwycięzcami w miesięcznych wartościach eksportowych, podczas gdy pszenica i inne zboża doznały spadku pod względem wartości. Analizując wyniki eksportu UE na kategorie produktów w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, wartości eksportu odzwierciedlają w szczególności przywrócenie eksportu mięsa wieprzowego (+1,35 mld EUR, + 33% w porównaniu do wartości eksportowych w okresie 12 miesięcy poprzedniego roku), podrobów, mięsa i tłuszczu (+556 mln EUR, + 23%), żywności dla niemowląt i innych produktów zbożowych, mąki, skrobi lub mleka (+461 mln EUR + 7%) wina (+436 mln EUR, + 4% ) i oliwy z oliwek (+352 mln EUR, + 15%). Podobnie jak w przypadku poprzednich okresów odnotowano spadek dla innych zbóż (-1,0 mld EUR, -36%), skór (921 mln EUR, -36%), pszenicy (-857 mln EUR, -14%) i mleka w proszku (508 mln EUR, -12%), które utraciły najwięcej na wartości eksportu w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Miesięczne wartości importu rolno-spożywczego w UE wzrosły również w lutym 2017 r. w porównaniu do roku ubiegłego (+ 1,5%), co oznacza, że saldo handlowe pozostaje stabilne w porównaniu do lutego zeszłego roku na poziomie 19 mld EUR. Najbardziej wzrósł import z Brazylii i Indonezji, podczas gdy z Argentyny i Stanów Zjednoczonych spadł najbardziej. Największe wzrosty odnotowano dla soi, innych nasion oleistych i kawy, podczas gdy import makuchów spadł.
piątek 28 kwietnia, 2017/ DG Agricuture and Rural Development/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture