- Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny osiągnie 14 mln ton (Mt) w 2032 r., co stanowi wzrost o 11,7% w stosunku do szacowanej sumy dla 2021 r.
- W latach 2021-2032 oczekuje się, że produkcja wołowiny i drobiu wzrośnie odpowiednio o 0,5% i 17,1%, a jej wielkość osiągnie 12,8 i 23,6 Mt.
- W porównaniu z innymi białkami, wieprzowina będzie rosła w znacznie wyższym tempie niż wołowina, choć wyprzedzi ją wzrost produkcji drobiu.
- Od 2023 roku produkcja wieprzowiny ma przewyższać produkcję wołowiny, pogłębiając z roku na rok różnicę między tymi dwoma białkami. W 2032 r. oczekuje się, że wyprodukowane zostanie o 1,25 Mt więcej wieprzowiny niż wołowiny.
- Oczekuje się, że konsumpcja per capita wieprzowiny wzrośnie najbardziej w okresie 2021 - 2032 (+10,2%), osiągając 25,5 kg/mieszkańca w 2032 r., a następnie kurczaka (+9,7%) i indyka (+1,3%) z konsumpcją osiągającą odpowiednio 48,1 i 7 kg/mieszkańca na koniec okresu.
- Spadek spożycia przewidywany jest w przypadku wołowiny (-5,8%), cielęciny (-50%) i jagnięciny (-7,1%), których spożycie w 2032 r. ma wynieść odpowiednio 25,2, 0,04 i 0,6 kg/mieszkańca.
15 marca, 2023/ 333 Latin America na podstawie danych USDA.
https://www.ers.usda.gov/