Komisja Europejska opublikowała najnowsze dane liczbowe dotyczące przywozu soi do UE, pokazując, że Stany Zjednoczone stały się głównym dostawcą tego towaru w Europie, osiągając 52% udział w porównaniu do 25% w tym samym okresie ubiegłego roku.
Aby monitorować ewolucję handlu soją, przewodniczący Juncker wprowadził mechanizm sprawozdawczy, zgodnie z którym przywóz z USA wzrósł o 133% w porównaniu z tym samym okresem w roku poprzednim (lipiec-połowa września 2017 r.).
W porównaniu z pierwszymi 12 tygodniami roku gospodarczego 2017 (od lipca do połowy września) import do UE soi ze Stanów Zjednoczonych wzrósł o 133%, do poziomu 1 473 749 ton. W czasie pierwszego zgłoszenia wydanego w dniu 1 sierpnia 2018 r. obejmującego pierwsze pięć tygodni bieżącego roku gospodarczego przywóz wyniósł 360 000 ton, co stanowi wzrost o 280% rok do roku;
Pod względem całkowitego przywozu soi do UE udział USA wynosi obecnie 52%, w porównaniu z 25% w tym samym okresie ubiegłego roku. Stawia to USA przed Brazylią (40%), drugim głównym dostawcą UE, następnie Kanadą (2,3%), Paragwajem (2,3%) i Urugwajem (1,7%).
Obecnie UE importuje około 14 milionów ton soi rocznie, jako źródło białka do karmienia naszych zwierząt, w tym kurczaków, świń i bydła, a także do produkcji mleka. Ziarna sojowe z USA stały się bardzo atrakcyjną opcją dla europejskich importerów i użytkowników dzięki ich konkurencyjnym cenom.
czwartek 20 września, 2018/ EC/ UE.
http://europa.eu/rapid