Krajowy system monitorowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (NARMS) to krajowy system nadzoru zdrowia publicznego, który monitoruje bakterie przenoszone przez żywność w celu ustalenia, czy są one odporne na różne antybiotyki stosowane w medycynie i weterynarii. Podsumowanie raportu 2016-2017 pokazuje zmiany oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u świń i w wieprzowinie.
E. coli
- W latach 2015–2017 poziom E. coli opornych na ceftriakson spadał lub pozostawał poniżej 5% we wszystkich źródłach zwierzęcych, z wyjątkiem detalicznych kotletów wieprzowych i próbek kału od świń, gdzie stwierdzono wzrost do 4,4% (z 1,2%) i 6,3% (z 2,7 %) .
- W latach 2015–2017 oporność na azytromycynę nie została wykryta w E. coli w detalicznych próbkach mięsa. Wśród próbek kału ze wszystkich źródeł zwierzęcych izolaty E. coli o oporności na azytromycynę pozostały poniżej 3%.
- Wśród próbek kału od wszystkich zwierząt hodowlanych MDR(oporność wielolekowa) E. coli albo zmniejszyło się, albo pozostało stabilne, z wyjątkiem tuczników (które wykazały wzrost z 24% w 2015 r. do 27% w 2017 r.) i macior (które wykazały wzrost z 13% w 2015 r. do 16% w 2017 r.).
Enterococcus
- W latach 2013–2017 odnotowano wzrost odporności na chloramfenikol u E. faecalis wykrytych w próbkach kału tuczników (z 15% do 23%) i w wieprzowinie detalicznej (z 2,1% do 5,5%). Oporność na chloramfenikol u loch zmniejszyła się z 21% do 8,5% w tym samym okresie.
- W latach 2015–2017 MDR E. faecalis zmniejszył się lub pozostał stabilny dla próbek kału wszystkich badanych zwierząt z wyjątkiem tuczników i loch, gdzie MDR wzrósł z 55% do 60%.
22 listopad, 2019 - FDA