Według danych kwartalnego raportu "Quarterly Hogs and Pigs", opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, 1 marca pogłowie świń w gospodarstwach amerykańskich wynosiło 71,0 milionów, co oznacza wzrost o 4 procent od marca 2016 r., ale o 1 procent mniej w porównaniu do 1 grudnia 2016 r. Spośród 71,0 mln świń i trzody chlewnej 64,9 mln to świnie przeznaczone do konsumpcji, a do dalszej hodowli przeznaczono 6,07 mln.
W okresie od grudnia 2016 r. do lutego 2017 r. odsadzono 31,4 mln świń w gospodarstwach amerykańskich, o 4 procent więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Stan produkujący najwięcej wieprzowiny to Iowa, z 21,8 mln sztuk. Północna Karolina i Minnesota miały drugie i trzecie miejsce, z odpowiednio 9.20 mln i 8.30 mln sztuk.

czwartek 30 marca, 2017/NASS-USDA/ USA
http://www.nass.usda.gov