Smithfield Foods, Inc. ogłosiło, że zakład w Sioux Falls w stanie SD pozostanie zamknięty do odwołania. Zakład jest jednym z największych zakładów przetwórstwa wieprzowiny w USA, reprezentującym od czterech do pięciu procent amerykańskiej produkcji wieprzowiny. Dostarcza prawie 130 milionów porcji żywności tygodniowo, czyli około 18 milionów porcji dziennie, i zatrudnia 3700 osób. Zaopatruje ją ponad 550 niezależnych rodzinnych rolników.
„Zamknięcie tego zakładu w połączeniu z rosnącą listą roślin białkowych, które zamknęły się w naszej branży, pcha nasz kraj niebezpiecznie blisko granicy pod względem zaopatrzenia w mięso. Nie można utrzymywać zapasów w naszych sklepach spożywczych, jeśli nasze zakłady produkcyjne nie działają. Zamknięcia tych obiektów będą miały również poważne, być może katastrofalne konsekwencje dla wielu w łańcuchu dostaw, przede wszystkim dla hodowców zwierząt w naszym kraju. Rolnicy nie mają gdzie wysyłać swoich zwierząt ”- powiedział Kenneth M. Sullivan, prezes i dyrektor generalny Smithfield.
12 kwietnia , 2020/ Smithfield Foods. Inc./ USA.
https://www.smithfieldfoods.com