Zgodnie z ustalonym harmonogramem listopadowego spotkania zarząd Krajowej Rady ds Wieprzowiny zatwierdzono finansowanie Krajowego Centrum Informacji Zdrowia Świń. Nowe, autonomiczne przedsięwzięcie będzie koncentrować swoje wysiłki na wdrażaniu gotowości branży do wyzwań jakie stawiają choroby, które mogą mieć wpływ na stada świń w USA.
Według Dr. Paula Sundberga, wiceprezesa nauki i technologii w National Pork Board, na ten cel zostanie przeznaczone 15.000.000 $ na pięć lat. Centrum będzie prowadzone przez zarząd składający się z przedstawicieli Krajowej Rady, Rady Narodowej Producentów Wieprzowiny (NPPC), Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy Weterynarii Świń (AASV) oraz w dużych producentów wieprzowiny.
Sundberg zaproponował aby nowe centrum działało w kierunku rozpoznawania i wypełnienia obecnych braków wiedzy w diagnostyce chorób świń, odnoszących się do pojawiających się chorób. Ponadto, nowe centrum będzie pracować z Instytutem Chorób Zakaźnych Zwierząt w Texasie A & M University, co ułatwi analizę danych zdrowia świń
środa 19 listopada 2014/ NPB/ United States.
http://www.pork.org/