Według prognoz rolnych USDA do 2026 roku, sektor hodowlany USA wzrośnie w ciągu najbliższych 10 lat. Koszty paszy odgrywają znaczącą rolę. Podczas gdy oczekuje się, że stosunek bydła-pasza -cena będzie spadać w okresie objętym prognozą, sugerując niższe zyski związane z produkcją, trend dla brojlerów i świń będzie wzrostowy jeśli chodzi o relacje do cen pasz. Oczekuje się, że popyt na mięso i produkty mleczne zarówno na rynkach krajowych i międzynarodowych pozostanie silny i w rezultacie produkcja wszystkich trzech rodzajów mięsa będzie wzrastać.
Wieprzowina
Wyższe wskaźniki wieprzowina-pasza-cena w stosunku do poprzednich 10 lat moga zachęcić do zwiększania liczby prosiąt i trend wzrostowy w produkcji mięsa wieprzowego będzie nadal kontynuowany. Produkcja wieprzowiny wzrośnie najszybciej z w.w. trzech głównych rodzajów mięsa, na poziomie 1,3 procent rocznie. Podobnie jak w przypadku wołowiny, zwiększenie masy uboju przyczynia się do wzrostu produkcji wieprzowiny. Oczekuje się, że produkcja wołowiny i wieprzowiny będzie na niemal takim samym poziomie w 2016. W roku 2026 produkcja wieprzowiny prawdopodobnie nieco przewyższy produkcję wołowiny osiągając 28,5 mld funtów (masa).
Eksport czerwonego mięsa i drobiu może wzrosnąć w ciągu najbliższych 10 lat stabilnego wzrostu gospodarczego na świecie, szczególnie w gospodarkach wschodzących i rozwijających się, ze znacznym popytem zagranicznym.
Wzrost wydajności produkcji w sektorze trzody chlewnej wzmacniania międzynarodową konkurencyjność sektora. Stany Zjednoczone będą utrzymywać swoją pozycję drugiego największego eksportera mięsa wieprzowego, za UE, równocześnie eksportując blisko dwukrotnie więcej od trzeciego największego eksportera, czyli Kanady. W ciągu następnej dekady oczekuje się, że UE powinna zwiększyć swój udział w rynku, dochodząc z prawie 35 procent światowego rynku eksportu do ponad 38 procent, podczas gdy udział USA i Kanady nieznacznie spadnie.
luty 2017/ ERS_USDA/ USA.
https://www.ers.usda.gov/