Biuro Bezpieczeństwa Żywności (OFS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) opublikowały plan ograniczenia salmonelli, jednej z głównych przyczyn chorób przenoszonych przez żywność. Plan działania na rzecz ograniczenia salmonelli: napędzanie zmian dzięki polityce opartej na nauce przedstawia w zarysie programy i strategie, które są oparte na nauce, oparte na danych i promują innowacje w celu ograniczenia salmonelli w produktach mięsnych, drobiowych i jajecznych.
Od 2019 roku FSIS w pełni wdrożył rutynowe pobieranie próbek produktów wieprzowych w zakładach regulowanych. To pobieranie próbek jest stale kontynuowane i zastąpiło pobieranie próbek tusz. Kawałki wieprzowiny i produkty rozdrobnione analizuje się na obecność bakterii Salmonella i bakterii tlenowych. Przykładowe wyniki i analizy zostaną wykorzystane do opracowania przyszłych strategii i zaproponowania standardów dot. Salmonelli w celu zmniejszenia poziomów tych bakterii w surowych produktach wieprzowych do końca roku. Dane te są również ważnymi środkami, które zakłady wieprzowe i producenci trzody chlewnej mogą zastosować w celu wprowadzenia zmian w celu zmniejszenia zanieczyszczenia produktów wieprzowych salmonellą.
18 września, 2020/ USDA/ USA.
https://www.fsis.usda.gov/