W ubiegłym miesiącu nasiliły się obawy dotyczące globalnego rozprzestrzeniania się koronawirusa i rosnąca niepewność co do długoterminowych konsekwencji dla produkcji i konsumpcji. Mimo że w ostatnich tygodniach zakup niektórych towarów w imporcie przyspieszył, zgłaszane są wyzwania logistyczne, ponieważ ograniczenia w ruchu i środki kwarantanny stają się powszechne. Ograniczenia w transporcie mogą również utrudniać dystrybucję środków produkcji rolnej i zakłócać wiosenne prace polowe, jednak na tym etapie Rada zakłada, że zamiary sadzenia zostaną spełnione. Niemniej jednak prognozy Rady dotyczące podaży i popytu są niepewne, dopóki postęp i czas trwania pandemii nie staną się bardziej przewidywalne.
Prognozy dotyczące światowej produkcji zbóż ogółem (pszenicy i gruboziarnistych) na lata 2019/20 zostały podniesione o 3 mln tm / m (miesiąc do miesiąca) do 2175 mln, głównie z powodu korekty produkcji kukurydzy w UE.
Biorąc pod uwagę obniżki w Brazylii i Argentynie, prognoza światowej produkcji soi na lata 2019/2020 została obniżona o 4 mln t, do 341 mln, co oznacza spadek o 5% r / r. Zakładając odbicie w areale upraw w USA, przewiduje się, że światowa produkcja w 2020/21 wzrośnie o 7% r / r.
Przewiduje się, że w roku 2020/21 globalna produkcja zbóż wzrośnie do 2223 mln t, o 2% r / r i będzie najwyższa w historii. Wiąże się to głównie ze spadkiem zapasów kukurydzy w Chinach, co z nadwyżką rekompensuje gromadzenie się tego ziarna w USA. Zapasy pszenicy są prognozowane na rekordowo wysoki poziom, prowadzony przez ekspansje w Chinach i Indiach. Przewiduje się wzrost o 2% w całym handlu zbożem, przy przyspieszeniu dostaw kukurydzy, pszenicy i sorgo.
26 marzec, 2020/ International Grains Council/ UK.
http://www.igc.int/