X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

W kierunku stablilizacji produkcji wieprzowiny w UE w 2016

Produkcja mięsa wieprzowego UE ustabilizuje się na poziomie około 23,4 mln ton, pomimo dodatniego sprzężenia od rynków eksportowych i pierwszych przebłysków ożywienia cen.

13 lipiec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chociaż badanie z grudnia 2015 stwierdziło spadek reprodukcyjnych stad trzody chlewnej w UE o 1,7%, całkowita produkcja wieprzowiny wzrosła o 1% w pierwszym kwartale 2016 roku, zgodnie z "Krótkoterminowymi perspektywami dla rynków roślin uprawnych, mlecznych i mięsnych UE".

Zgodnie z rozwojem stad, Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Węgry, Rumunia i Belgia odnotowały spadek produkcji w pierwszym kwartale 2016 r. Pozostałe państwa członkowskie, jak w Wielka Brytania, Hiszpania, Portugalia, Francja i Włochy, wciąż zwiększają produkcję w pierwszym kwartale 2016 roku, pomimo niskich cen wieprzowiny w 2015 roku. Polska doświadczyła bardzo istotnej redukcji stada loch o prawie 15%, ale nadal była w stanie zwiększyć produkcję netto dzięki importowi prosiąt i świń. Rozbieżne tendencje są wynikiem różnych strategii i zachowań ekonomicznych między państwami członkowskimi. Zmiany w stadzie reprodukcyjnym wpływajś na produkcję z opóźnieniem kilku miesięcy. Oczekuje się, że produkcja trzody chlewnej w UE spowolni w drugiej połowie roku. W konsekwencji produkcja mięsa wieprzowego UE ustabilizuje się na poziomie około 23,4 mln ton, pomimo dodatniego sprzężenia od rynków eksportowych i pierwszych przebłysków ożywienia cen.

piątek 8 lipca 2016/ EC/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji