Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 105,0 punktów w maju, co oznacza wzrost o 2,3 punktu (2,2 procent) od kwietnia. Jest to ósmy miesięczny wzrost, a wskaźnik jest podniesiony o 10 procent powyżej poziomu sprzed roku. Jest to nadal prawie 12 procent poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014r.
W maju wzrosły notowania cen na wszystkie reprezentowane w indeksie gatunki mięsa, czemu sprzyjało przede wszystkim szybsze tempo zakupów importowych krajów Azji Wschodniej, głównie Chin. Rosnąca globalna podaż zapewniła również wsparcie cenowe dla wszystkich produktów mięsnych, odzwierciedlając wiele czynników, od spowolnienia uboju w przypadku mięsa wołowego i owczego po rosnący popyt wewnętrzny na mięso drobiowe i wieprzowe w wiodących regionach producenckich.
3 czerwca, 2021/ FAO.
http://www.fao.org/