Indeks cen mięsa FAO wyniósł w sierpniu średnio 122,7 punktu, co oznacza spadek o 1,8 punktu (1,5%) w stosunku do lipca, a także drugi z rzędu miesięczny spadek z rekordowego poziomu osiągniętego w czerwcu 2022 roku, ale pozostał on 9,3 punktu (8,2%) powyżej analogicznej wartości sprzed roku.
W sierpniu spadły międzynarodowe notowania mięsa drobiowego, co było spowodowane mniejszymi zakupami importowymi przez wiodących importerów oraz nieco podwyższoną globalną dostępnością eksportową. Tymczasem światowe ceny bydła spadły na skutek słabego popytu wewnętrznego w niektórych wiodących krajach eksportujących, zwiększenia dostaw eksportowych oraz niewielkiego wzrostu dostaw z Australii. Natomiast notowania cen wieprzowiny wzrosły ze względu na utrzymującą się niską podaż świń gotowych do uboju, a ceny owiec umiarkowanie wzrosły dzięki zwiększonemu popytowi importowemu z niektórych krajów europejskich, co zrekompensowało niższe zakupy ze strony Chin.
2 września, 2022/ FAO.
https://www.fao.org