X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Według USDA przemysł trzody chlewnej w Ameryce Łacińskiej wzrośnie o 3,6% w 2024 r

Prognozy kluczowych zmiennych na rok 2024 na podstawie szacunków dla wiodących krajów regionu przedstawiono w najnowszym raporcie „Livestock and Poultry: World Markets and Trade” opublikowanym 12 października przez USDA.

23 październik 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oczekuje się, że w 2024 r. w całym regionie odnotuje się ogólny wzrost produkcji wieprzowiny. Przewiduje się również znaczny wzrost brazylijskiego eksportu. Jeśli chodzi o import, oczekuje się, że wolumen będzie bardzo podobny do osiągniętego w 2023 r., dlatego też wzrost jawnej konsumpcji będzie w dużej mierze efektem większej podaży lokalnej produkcji, a nie – jak miało to miejsce w ostatnich latach – importu.

Szacunkowy wzrost kluczowych zmiennych dotyczących produkcji wieprzowiny dla wiodących krajów Ameryki Łacińskiej w 2024 r. Opracowano przez 333 Latin America na podstawie danych z FAS – USDA.
Szacunkowy wzrost kluczowych zmiennych dotyczących produkcji wieprzowiny dla wiodących krajów Ameryki Łacińskiej w 2024 r. Opracowano przez 333 Latin America na podstawie danych z FAS – USDA.

Konsolidacja regionalna

  • Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny osiągnie 8,6 mln ton (Mt), co oznacza wzrost o 3,6% w porównaniu do oczekiwanej produkcji w 2023 r. (8,3 Mt).
  • Oczekuje się, że eksport wzrośnie o 4,7%, przy czym Brazylia, Meksyk, Chile i Argentyna będą stanowić ponad 2,1 mln ton całości.
  • Oczekuje się, że import regionu wzrośnie o 0,9% i osiągnie poziom około 2 Mt.
  • Prognozuje się, że zużycie jawne wzrośnie o 2,7%, z 8,3 Mt do 8,5 Mt.

Poniżej zestawienie prognoz dla wiodących krajów regionu:

Brazylia

  • Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny wzrośnie o 4,9% w porównaniu do 2023 r., z 4,6 Mt do 4,83 Mt. Prognozuje się, że wolumen eksportu osiągnie 1,53 Mt, co oznacza wzrost o 5,5% w porównaniu z rokiem poprzednim (1,45 Mt). Import powinien wynieść 2000 ton (t), a konsumpcja jawna wzrosłaby o 4,6%, osiągając 3,3 Mt.

Meksyk

  • Oczekuje się, że produkcja wyniesie 1,6 mln ton, czyli o 1,3% więcej niż ogółem w 2023 r. (1,58 mln ton), utrzymując tym samym drugą pozycję kraju pod względem wielkości produkcji w Ameryce Łacińskiej. Z drugiej strony szacuje się, że import osiągnie wolumen zbliżony do tego z 2023 roku i wyniesie 1,31 Mt, utrzymując tym samym swoją pozycję największego importera w regionie i trzeciego co do wielkości na świecie. Oczekuje się, że eksport wzrośnie o 1,9%, z 260 tys. do 265 tys. ton, natomiast konsumpcja jawna wzrośnie o 0,6% do łącznie 2,65 mln ton.

Argentyna

  • Produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 5,0% w stosunku do roku poprzedniego, z 762 tys. do 800 tys. ton. Eksport szacuje się na 8 tys. ton, co oznaczałoby wzrost o 60%, natomiast import wzrósłby o 30,4%, konsolidując 30 tys. ton. Zużycie jawne wzrosłoby o 5,4% i osiągnęło poziom 822 tys. ton.

Chile

  • Oczekuje się, że chilijska produkcja wzrośnie o 1,7% w porównaniu do 2023 r., z 585 000 do 595 000 ton. W zakresie handlu międzynarodowego podmiot prognozuje wzrost eksportu o 1,9% (265 tys. t) i importu o 3,0% (170 tys. t). Przewiduje się, że zużycie jawne wzrośnie o 2,0% do 500 tys. ton.

Kolumbia

  • Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny osiągnie poziom 530 tys. ton, co oznacza spadek o 1,9% w porównaniu z rokiem poprzednim (540 tys. ton). Z drugiej strony import ma utrzymać się na poziomie zbliżonym do tego z 2023 roku, na poziomie 140 tys. ton. Przewiduje się, że zużycie jawne zmniejszy się o 1,5% i osiągnie 670 tys. ton.

16 październik, 2023/ Ameryka Łacińska 333 na podstawie danych USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły