Światowa produkcja mięsa osiągnęła 357 milionów ton w 2021 roku, co oznacza wzrost o 53%, czyli 124 miliony ton w porównaniu z 2000 rokiem. W latach 2020-2021 produkcja wzrosła o 4%, co było najszybszym wzrostem w okresie 2000-2021.
Z 34% światowej produkcji w 2021 r., mięso z kurczaka wykazało największy wzrost w wartościach bezwzględnych i względnych od 2000 r. (+107%, czyli 63 mln ton) i było najczęściej produkowanym rodzajem mięsa w 2021 r. Mięso wieprzowe również stanowiło 34% całości w 2021 r., w porównaniu do 39% w 2000 r. i 32% w 2020 r. Afrykański pomór świń zaczął dotykać kraje azjatyckie pod koniec 2018 roku, następnie w 2019 i 2020 roku. Spowodowało to spadek światowej produkcji wieprzowiny o 11 mln ton w latach 2018-2019, przy czym najbardziej ucierpiały Chiny, a w 2020 r. produkcja była nadal ograniczona. Jednak produkcja wieprzowiny odbiła się w 2021 r. do 120 mln ton (+11%) - powyżej poziomu z 2018 r. - i napędzała silny wzrost globalnej produkcji mięsa, o którym mowa powyżej. Udział mięsa wołowego spadł z 24% w 2000 r. do 20% w 2020 r.
Trzy największe kraje producenckie odpowiadały za 60% światowej produkcji wieprzowiny i 41-42% światowej produkcji mięsa z kurczaka i wołowiny w 2021 roku. Chiny i Stany Zjednoczone Ameryki należą do trzech największych producentów każdego głównego rodzaju mięsa: w szczególności same Chiny odpowiadały za 45% światowej produkcji wieprzowiny w 2021 r., a Stany Zjednoczone Ameryki produkowały od 17 do 18% światowej produkcji mięsa z kurczaka i wołowiny. Różnica między tymi dwoma krajami polega na tym, że produkcja mięsa w Chinach jest przeznaczona głównie na rynek krajowy, podczas gdy znaczna część amerykańskiej produkcji mięsa (zwłaszcza w przypadku kurczaka) jest eksportowana.
30 listopada 2023 r./ FAO. 2023. Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2023. Rzym. https://doi.org/10.4060/cc8166en