Spadek indeksu cen mięsa FAO w styczniu 2025 r.
Spadek ten był spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami mięsa owczego, wieprzowiny i drobiu, które przeważyły nad wzrostem notowań wołowiny.
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Spadek ten był spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami mięsa owczego, wieprzowiny i drobiu, które przeważyły nad wzrostem notowań wołowiny.
Porozumienie Mercosur-UE może przynieść znaczące zmiany w handlu argentyńskim kompleksem sojowym, który stanowi 49% eksportu kraju na rynek europejski. To porozumienie, obecnie w procesie ratyfikacji, obejmuje stopniowe obniżanie ceł eksportowych oraz zniesienie ceł importowych, co poprawi dostęp do rynku europejskiego.
Dobre wyniki wynikają ze sprzyjającej pogody podczas wzrostu pierwszych zbiorów.
W grudniu 2024r. Polska odnotowała ponad 7% spadek pogłowia świń rok do roku. W strukturze stada zwiększył się udział tuczników w porównaniu do innych kategorii świń.
40% gospodarstw rolnych w UE posiadało w 2020 r. urządzenia do przechowywania gnojowicy.
Rada omówiła najnowsze wydarzenia w kwestiach handlu rolno-spożywczego, ze szczególnym naciskiem na wpływ handlu rolno-spożywczego na pozataryfowe bariery w handlu rolników UE z krajami spoza UE.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 160205 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Po prezentacji Komisji ministrowie wymienili poglądy na temat dwóch niedawno opublikowanych wniosków ustawodawczych, które mają na celu wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu dostaw rolno-spożywczych i zareagowanie na niektóre z najpilniejszych wyzwań stojących przed sektorem rolnym.
Chiny ograniczają import wieprzowiny w 2024 r., podczas gdy produkcja pozostaje na wysokim poziomie.
"Przyglądaliśmy się uważnie nie tylko agendzie unijnej, ale również rozważaliśmy szereg najważniejszych wyzwań, przed którymi stoi całe unijne rolnictwo" powiedział szef polskiego resortu rolnictwa i dodał, że bardzo liczy na współpracę z Komisją Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego
Po dekadzie wybuchów epidemii u świń domowych i dzików, afrykański pomór świń pozostaje w Europie wyzwaniem.
Handel rolno-spożywczy w UE osiągnął rekordowy poziom, z eksportem wynoszącym 21,7 mld euro i importem na poziomie 16,2 mld euro.
W Holandii nie odnotowano przypadków pryszczycy po przeprowadzeniu szeroko zakrojonych testów, więc ograniczenia dotyczące chowu cieląt zostały zmniejszone.
UE i Meksyk sfinalizowały negocjacje w sprawie modernizacji umowy ogólnej, ustanawiając bardziej ambitne ramy dla wzmocnienia ich stosunków politycznych i gospodarczych.
Ze względu na obecną epidemię pryszczycy, kraje związkowe zwróciły się do Brandenburgii, jako landu obecnie dotkniętego chorobą, o uruchomienie banku szczepionek przeciwko pryszczycy, aby być przygotowanym na ewentualne rozprzestrzenienie się pryszczycy na inne obszary w Niemczech.
Producenci pasz są zaniepokojeni tymczasowym cłem antydumpingowym na przywóz lizyny pochodzącej z Chin.
W 2025 r. wzrost globalnej produkcji białka zwierzęcego będzie nieco wyższy, napędzany przez owoce morza i drób.
Zakaz obejmuje zarówno import, jak i tranzyt.
Zagraniczny popyt na wieprzowinę pozostawał silny przez cały 2024 r., a brazylijski eksport osiągnął nowe rekordy.
Całkowite pogłowie trzody chlewnej nieznacznie spadło, ale było wyższe niż w 2023 roku.
Testy przeprowadzone przez Friedrich-Loeffler-Institut na próbkach pobranych od podejrzanej kozy wykluczyły pryszczycę.
System ten śledzi zmiany wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe bakterii jelitowych występujących u chorych ludzi, mięsa sprzedawanego w handlu detalicznym i zwierząt spożywczych w Stanach Zjednoczonych.
Liczba gospodarstw hodujących trzodę chlewną spadła o 3,4% czyli 600 gospodarstw w ciągu jednego roku i o 41,7% czyli 11 200 gospodarstw w porównaniu dziesięcioletnim.
Według danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez Amerykańską Federację Eksportu Mięsa (USMEF), listopadowy eksport wieprzowiny z USA odnotował wzrost rok do roku.