Jak radził sobie eksport hiszpańskiej wieprzowiny w 2024 roku?
Hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych do krajów trzecich pozostał stabilny w 2024 roku.
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych do krajów trzecich pozostał stabilny w 2024 roku.
Pierwsze oficjalne, oparte na ankietach szacunki dotyczące zamiarów amerykańskich rolników w zakresie sadzenia w 2025 roku.
Według najnowszych danych chiński import wieprzowiny i podrobów w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2025 r. wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim.
W pierwszym kwartale 2025 r. Hiszpania znacznie zwiększyła import zarówno żywych prosiąt, jak i starszych świń z Holandii.
Perspektywy eksportu kukurydzy z USA poprawiły się w porównaniu z raportem marcowym. Oszacowano niewielki wzrost produkcji kukurydzy w UE, a także wzrost jej importu. W przypadku prognoz dla soi nie wprowadzono żadnych znaczących korekt.
W swoim najnowszym raporcie "Zwierzęta gospodarskie i drób: rynki światowe i handel", opublikowanym 10 kwietnia, USDA przewiduje niewielki wzrost światowej produkcji wieprzowiny w 2025 r., któremu towarzyszy niewielki spadek globalnego eksportu, pomimo spodziewanego znacznego wzrostu dostaw z Brazylii.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 170163 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Piąte ognisko choroby zostało wykryte 60 km na południe od ostatniego potwierdzonego ogniska.
Niemcy zostały ponownie uznane za wolne od pryszczycy.
Komisja łagodzi unijne rozporządzenie w sprawie wylesiania, wprowadzając nowe uproszczenia i zmniejszając obciążenia administracyjne.
Hiszpania i Chiny podpisały nowy protokół eksportowy w celu zwiększenia rynku wieprzowiny w tym azjatyckim kraju: Nowy protokół zwiększający eksport wieprzowiny do Chin
Chińska produkcja wieprzowiny i pogłowie trzody chlewnej odnotowały wzrost rok do roku w pierwszym kwartale 2025 roku.
Liczba loch i świń na tucz spadła w marcu, ale odnotowano wzrost liczby prosiąt odsadzonych w miocie.
UE kontynuuje handel z szeroką gamą partnerów handlowych i eksportuje zróżnicowany koszyk produktów, przyczyniając się do odporności sektora.
Odzwierciedla to wzrost powierzchni obsadzonej, szacowany na 81,6 miliona hektarów, oraz poprawę średniej wydajności (4023 kg/ha).
Bakterie wytwarzające karbapenemazy, które kiedyś były głównie problemem szpitali, są obecnie wykrywane u zwierząt i w produktach spożywczych w całej Europie.
W pierwszym kwartale 2025 r. zgłoszono już ponad 4 400 przypadków u dzików i 168 u świń domowych w 17 krajach europejskich. Polska, Niemcy i Łotwa przodują w przypadku dzików, podczas gdy Rumunia i Mołdawia są zaniepokojone wzrostem liczby przypadków u świń domowych.
Globalne ceny pszenicy, kukurydzy, sorgo i ryżu spadły, podczas gdy ceny jęczmienia nieznacznie wzrosły.
Notowania wieprzowiny wzrosły w Unii Europejskiej po tym, jak Niemcy odzyskały status kraju wolnego od pryszczycy.
Po raz pierwszy wszystkie 27 krajów Unii Europejskiej wraz z Islandią i Norwegią zebrało i zgłosiło dane dotyczące zarówno sprzedaży, jak i stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt w swoich krajach.
Mississippi zakazuje sprzedaży produktów spożywczych wyprodukowanych z wyhodowanych laboratoryjnie komórek zwierzęcych.
Badanie 2025 Power of Meat analizuje trendy w konsumpcji mięsa i drobiu w 2024 roku, a także zachowania, postrzeganie i wzorce zakupowe kupujących mięso.
Węgry potwierdziły dwa nowe ogniska pryszczycy, a Słowacja - piąte, granicząc z Austrią i w pobliżu Czech.
Austria rozszerza strefę nadzoru po wybuchu pryszczycy na węgierskiej farmie bydła mlecznego z 3000 zwierząt w pobliżu granicy z Austrią.