Nowe zobowiązania dotyczące zmiany klimatu, ogłoszone niedawno przez rząd Wielkiej Brytanii, obejmują potencjalną redukcję emisji o 78% do 2035 roku, co oznacza, że obecny cel Wielkiej Brytanii w zakresie redukcji emisji zostanie przyspieszony o 15 lat.
Przewidywane środki służące osiągnięciu tego celu obejmują: rozwój samochodów elektrycznych i niskoemisyjnego ogrzewania; oraz zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.
Komitet ds. Zmian Klimatu stwierdza, że spożycie mięsa powinno zostać zmniejszone nawet o jedną trzecią. Ten organ publiczny, który nie jest zależny od żadnego ministerstwa, zaleca zmniejszenie konsumpcji o 9% do 2025 r., 20% do 2030 r. i 35% do 2050 r.
Chociaż sektor rolnictwa z zadowoleniem przyjął nowe środki walki ze zmianami klimatycznymi, niektóre grupy nie zgadzają się z propozycją dotyczącą spożycia mięsa. Organizacja charytatywna Sustainable Food Trust, która popiera zrównoważone systemy żywnościowe, uważa, że zaprzestanie spożywania mięsa „nie jest odpowiedzią”. Należy kupować lokalne brytyjskie mięso, które jest produkowane w sposób zrównoważony i spełnia rygorystyczne wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt. Organizacja zwraca uwagę, że zwierzęta hodowane na pastwiskach, w płodozmianie z uprawami, są częścią rozwiązania problemu zmiany klimatu, ponieważ przyczyniają się do zdrowia gleby i sekwestracji dwutlenku węgla. Dlatego zrównoważona konsumpcja mięsa jest kluczowym elementem planowania redukcji emisji.
29 kwietnia, 2021/ Biuletyn wiadomości zagranicznych-MAPA / Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es