Sekretarz Środowiska Elizabeth Truss ogłosiła w zeszłym tygodniu, że globalny eksport wieprzowiny Wielkiej Brytanii wystrzelił w górę o 44% w ciągu ostatnich pięciu lat, co generuje 214 mln funtów rocznie dla gospodarki.
Przemysł wieprzowy znacznie przyspieszył po tym jak rząd Wielkiej Brytanii otworzył się na handel wieprzowiną z Chinami w 2012 roku- same dostawy w skali roku warte są 30 mln funtów.
Wartość eksportu wieprzowiny Wielkiej Brytaniiw skali światowej wynosi 214 mln funtów, w porównaniu z 149 mln funtów w 2010 roku, a Chiny są zdecydowanie największym rynkiem eksportowym .
Chiny są obecnie najszybciej rosnącym rynkiem eksportowym dla Wielkiej Brytanii, a wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 280 mln funtów. Oprócz wieprzowiny w dużych ilościach eksportuje się whisky, łososia i świeże ryby.
piątek 3 lipca 2015/ Government/ Wielka Brytania
https://www.gov.uk/