Według Inaporc, w 2023 r. mieszkańcy Francji spożywali wieprzowinę (mięso i wędliny) w ilości około 30,6 kg/mieszkańca/rok. Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem we Francji, wyprzedzając drób (29,5 kg / mieszkańca) oraz wołowinę i cielęcinę (21,3 kg / mieszkańca). 75% wieprzowiny jest spożywane jako wędliny.
W ciągu ostatniego roku ogólna konsumpcja wieprzowiny we Francji (w tym konsumpcja domowa i poza domem) została zrównoważona w stosunku do konsumpcji drobiu. Francuzi nadrobili zaległości w konsumpcji drobiu po wybuchu epidemii ptasiej grypy i w konsekwencji zmniejszyli spożycie wieprzowiny, które spadło o szacunkowo 3,7% w porównaniu z 2022 r., po wzroście o 0,7% w 2022 r. w porównaniu z 2021 r.
Trend w 2024r.: wzrost spożycia wieprzowiny
W ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2024 r. widoczna konsumpcja wieprzowiny wzrosła o 1,6%, napędzana przez catering poza domem, podczas gdy konsumpcja innych mięs pozostała w trendzie spadkowym.
Czerwiec 2024/ Inaporc/ Francja.
https://www.leporc.com