X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wieprzowina w UE w 2019 r .: oczekiwana stabilizacja produkcji i wzrost cen

Zgodnie z „Krótkoterminową prognozą rynków rolnych UE - wiosna 2019 r.”, produkcja UE powinna ustabilizować się w 2019 r.

19 kwiecień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prognozuje się, że produkcja w UE ustabilizuje się

Unijne stada hodowlane powróciło do tendencji spadkowej w 2018 r. (-3% rok do roku), po ekspansji w 2017 r. Nastąpiło znaczne zmniejszenie stada w PL (-18%), NL (- 9%), DE (- 4%) i RO (- 9%), ze względu na niskie ceny, ryzyko afrykańskiego pomoru świń (ASF) i / lub ograniczenia środowiskowe. Natomiast Hiszpania kontynuuje ekspansję produkcji, napędzaną rosnącym eksportem poza UE: stada hodowlane wzrosły o 2%, a produkcja o 5% w tym państwie członkowskim. Niemniej jednak oczekuje się, że produkcja UE pozostanie stabilna w 2019 r. dzięki wzrostowi produktywności i spodziewanemu wzrostowi popytu na eksport. W zależności od wzrostu popytu w Chinach w związku z rozprzestrzenianiem się ASF, produkcja UE mogłaby zostać pobudzona do wzrostu.

Ceny w UE powinny wzrosnąć w 2019 r., po niskich cenach w 2018 r.

Znaczący wzrost produkcji w UE w 2018 r. (+ 2%) doprowadził do spadku cen wieprzowiny poniżej średniej 5-letniej. Nieco wyższe ceny pasz zwiększyły presję na marże producentów. Rok 2019 rozpoczął się podobnymi warunkami cenowymi, jednak ceny rosną wraz ze wzrostem podaży i poprawą perspektyw eksportu, szczególnie w kierunku Chin. Widoczna konsumpcja na mieszkańca wzrosła o 0,5 kg w 2018 r. (32,6 kg), co było wspierane przez wysoką dostępność. W tym roku prawdopodobnie rynek zbilansuje się do 32,2 kg.

Przewiduje się, że eksport wieprzowiny UE wzrośnie w 2019 r.

Eksport wieprzowiny w UE wzrósł o 4% w 2018 r., ale spadł do głównego miejsca przeznaczenia, czyli Chin (- 8%) i Hongkongu (- 43%). W 2019 r. eksport wieprzowiny powinien znacznie wzrosnąć (+ 9%) wraz ze wzrostem popytu w Chinach. Całkowity wolumen eksportu mięsa i podrobów wzrósł o 1%, ale spadł o 7% wartości w 2018 r.

UE utrzymała swój udział w chińskim rynku w 2018 r

Chiński popyt importowy, główny czynnik światowego handlu wieprzowiną, spadł o 13% w 2018 r .; UE utrzymała swój udział powyżej 60%. Zamknięcie rynku rosyjskiego w 2018 r. pchnęło brazylijski eksport na rynek chiński, gdzie szybko zwiększył swój udział. Tymczasem udział USA zmniejszył się o połowę z powodu tarć handlowych; powinien się jednak odbić, jeśli Chiny zakończą swoje odwetowe taryfy. Wzrost światowego handlu w 2019 r. będzie zależał od poziomu popytu w Chinach.

Chinese pigmeat and offal imports: share by origin (product weight)
Chinese pigmeat and offal imports: share by origin (product weight)

środa 17 kwietnia 2019/ DG Agriculture/ UE .

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów