Podczas gdy produkty zwierzęce wnoszą duży wkład w żywienie i walkę z ubóstwem, pociągają za sobą również nietypowy wpływ na klimat i środowisko, a zapewnienie zdrowia zwierząt staje się coraz bardziej krytyczne dla zdrowia ludzi, powiedziano na 10. Światowym Forum ds. Żywności i Rolnictwa w Berlinie.
Obniżanie śladów węglowych
Ponieważ hodowla zwierząt generuje więcej gazów cieplarnianych niż inne źródła żywności - około 14,5 procent wszystkich emisji antropogenicznych - ekspansja sektora stawia wyzwania przed różnorodnością biologiczną, zrównoważonym dostępem do wody, a zwłaszcza celami porozumienia w sprawie paryskiej umowy klimatycznej, aby ograniczyć globalny wzrost temperatury.
Jednakże "możliwe jest osiągnięcie niskowęglowego sektora hodowlanego", powiedział Graziano da Silva, wskazując na szacunki FAO, że emisje metanu można szybko obniżyć o 20 do 30 procent we wszystkich systemach produkcyjnych poprzez przyjęcie znanych praktyk hodowlanych, takich jak wypas regeneracyjny, wybór paszy i lepszy recykling składników odżywczych i energii z odpadów zwierzęcych. Lepsze gospodarowanie pastwiskami oraz zdrowie i zdolność do magazynowania węgla w glebie są również niezbędne dla zwiększenia produkcji zwierzęcej, która nie będzie powodować dalszego wylesiania, dodał.
"Dzięki ulepszonym i inteligentnym praktykom klimatycznym możemy szybko wprowadzić bardziej zrównoważone i" bardziej ekologiczne łańcuchy dostaw zwierząt gospodarskich" - powiedział Graziano. Wezwał do skorzystania z okazji po zeszłorocznym szczycie klimatycznym w Bonn COP23, który wskazał przede wszystkim na ulepszone systemy zarządzania inwentarzem żywym.
sobota 20 stycznia, 2018/ FAO.
http://www.fao.org