Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 163,6 punktu w grudniu, 1,3 punkt (0,8 procent) więcej niż nieznacznie poprawiona wartość na listopad. Podczas gdy ceny mięsa drobiowego i wołowego nieznacznie zmieniły się w grudniu, międzynarodowe notowania cen mięsa owczego nieznacznie spadły, głównie w wyniku zwiększenia dostaw z Oceanii. Natomiast ceny wieprzowiny częściowo się poprawiły, czemu sprzyjało silne globalne zapotrzebowanie na import, zwłaszcza z Brazylii. W 2018 r. indeks wynosił średnio 166,4 punktu, co stanowi spadek o 2,2 procent w stosunku do 2017 r. Spadek w ujęciu rok do roku odzwierciedlał spadki cen mięsa wieprzowego i drobiowego, które z nawiązką rekompensowały wyższe notowania mięsa owiec. Na rynku mięsa wołowego ceny pozostawały zbliżone do poziomów z 2017 r.
czwartek 10 stycznia 2019/ FAO.
http://www.fao.org